Persoane interesate

duminică, 1 aprilie 2012

1 Aprilie....

        Trebuie să vă anunţ că până la această oră nu m-am lăsat păcălită...însă ziua nu s-a încheiat aşa că voi fi atentă. Din curiozitate am dat un search pe Google şi aş vrea să vă spun şi vouă ceea ce am descoperit eu despre 1 Aprilie- Ziua Păcălelilor.
         După cum bine se ştie Ziua Păcălelilor este o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli şi nu este o invenţie modernă ci are o istorie de sute de ani. Totuşi originea acestei zile nu este tocmai lămurită şi de aceea există mai multe ipoteze:
     - una dintre ele este legată de Noe, care se pare că şi-a trimis porumbelul să caute în mod greşit uscatul după ce apele au început să se retragă pe 1 aprilie.
      -cea de-a doua variantă este legată de răstignirea lui Isus Hristos, care se spune că după ce a fost condamnat la moarte a fost trimis de la Anna la Caiafa, apoi la Pilat, apoi de la Pilat la Herodot şi invers, răstignirea având loc pe 1 Aprilie.
    - cea de-a treia şi cea mai veridică ar fi aceea că momentul are legătură cu trecerea de la Calendarul Gregorian la cel Iulian. În anul 1564 Regele Carol al IX- lea ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 Aprilie pe data de 1 Ianuarie. Întrucât la Vechiul Noul An (1 Aprilie) se obişnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărţirea de cadouri şi după anul 1564 sub forma unor farse şi glume nevinovate.
              Tradiţia spune că păcălelile trebuie să fie făcute până la ora prânzului. După ora 12:00 se spune că farsa aduce ghinion celui care păcăleşte.
              În România obiceiul păcălelilor de 1 Aprilie este împrumutat din V-ul Europei şi s-a statornicit încă din sec. al XIX-lea. 1 Aprilie este recunoscută ca Ziua Păcălelilor în S.U.A, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Germania şi Franţa.
            În Franţa cel care cade victimă unei păcăleli este numit peşte de aprile. Sărbătoarea se face prin cadouri constând fie în felicitări cu peşti, fie în bomboane din ciocolată în formă de peşte. Există şi o tradiţie de a prinde pe spatele celui păcălit un peşte din hârtie cu un ac de gămălie.  În Anglia această zi este marcată timp de 2 zile. Celui păcălit i se spune noddy şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei. În Spania celor păcăliţi li se atribuie apelativul de nătărăi.
           Cam atât despre 1 Aprilie....sper că v-aţi amuzat!!!!


P.S Aştept să-mi spuneţi cum a-ţi fost păcăliţi ( asta dacă cumva s-a întâmplat ).
 V-am pupat!!!!




    

Un comentariu: